Terug naar overzicht

Beste tv merk 2022: waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie

Wat is het beste tv-merk? Met zoveel grote spelers, van marktleider Samsung tot volgers als LG en Philips – en nog veel meer tv-merken – kan het moeilijk zijn om de opties te doorgronden en het allerbeste merk te kiezen.

Het antwoord hangt natuurlijk af van wat je zoekt. Een goedkope tv met een aantal belangrijke premium technologieën die binnengeslopen is? Mogelijk Hisense. Een high-end OLED zonder verwerkingsproblemen? LG, Sony of Panasonic.

In deze korte gids laten we je de beste tv-merken zien, en hoe hun aanbod varieert – van paneeltechnologieën en -formaten tot meer alledaagse overwegingen zoals prijsstelling, slimme functies en meer.

Samsung: geweldige allrounder

Samsung is een tv-merk waar je vrijwel zeker al van hebt gehoord, gezien zijn positie als de grootste verkoper van tv’s wereldwijd – evenals allerlei andere technische producten.

De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant heeft niet voor niets een groot gebruikersbestand – het biedt een breed scala aan sets in verschillende prijsklassen, met een basiskwaliteitsniveau boven meer budgetmerken. Samsung is ook een groot voorstander van led-/lcd-tv’s, met een breed scala aan 4K-tv’s voor de middenprijs die elk jaar nieuwe modellen brengt.

Samsung QLED

In tegenstelling tot sommige van haar concurrenten, maakt Samsung niet de sprong naar OLED voor de high-end sets, en houdt het vast aan quantum dot LED (oftewel ‘QLED’) panelen in zijn premium, contrastrijke schermen – met duizenden nits helderheid zorgen deze voor een verbluffende output. Terwijl OLED-tv’s stevige concurrentie bieden, helpen doorbraken zoals Samsung’s Ultra Viewing Angle-technologie – en meer vergevingsgezinde prijzen – het om de voorsprong te behouden, terwijl plannen voor QD-OLED-hybriden Samsung zijn dominantie verder zouden kunnen versterken.

Samsung stimuleert ook de acceptatie van 8K-tv’s, en zorgt ervoor dat zijn vlaggenschip QLED elk jaar de ultra-ultra-hoge resolutie gebruikt, zelfs als de gemiddelde shopper voorlopig waarschijnlijk niet meer dan 4K in het vizier heeft.

Samsung is ook de enige tv-fabrikant met een eigen, interne stemassistent, Bixby. Het wordt niet bijzonder veel gebruikt dan een handvol Samsung-apparaten, in tegenstelling tot Amazon’s Alexa AI of Google Assistant, gezien de minder mogelijkheden van Bixby. Je vindt het echter geïnstalleerd in de beste Samsung-tv’s om spraakherkenning en navigatie van Samsung’s Tizen-interface mogelijk te maken.

LG: OLED is geweldig

Als je oog is gevallen op een OLED-televisie, kun je LG bedanken. De fabrikant maakt OLED-panelen voor zowel zichzelf als concurrenten, en heeft de heropleving van OLED mogelijk gemaakt, jaren nadat de belangstelling voor de technologie afnam.

Betekent dit dat LG de beste OLED’s maakt? Mogelijk. De LG CX OLED stond een tijdje bovenaan de beste OLED-tv’s-totdat het assortiment van het bedrijf voor 2021 een nieuw 83-inch formaat en 42-inch modellen toevoegde, waardoor een grotere verscheidenheid aan budgetten, maten en consumentenbehoeften mogelijk was. De nieuwste LG C1 OLED is nu de beste OLED-keuze, evenals de tweede plaats in voor de beste tv’s van 2021 in het algemeen.

Waarom LG OLED?

Waarom kiezen voor een LG OLED? Je krijgt briljant levendige kleuren, scherp contrast, prachtig diep zwart en LG’s toonaangevende slimme webOS-platform dat de hele ervaring samenbindt. LG-sets hebben ook de neiging om wat meer ‘pop’ te hebben in de kleuren, vergeleken met de ingetogen tonemapping van sets die door Panasonic worden verkocht.

LG ondersteunt geen HDR10+ zoals Samsung of Panasonic, maar je zult veel Dolby Vision- en Dolby Atmos-ondersteuning vinden op de beste LG-tv’s.

Hisense: het budget merk

Hisense is een naam die je veel zult horen als je op zoek bent naar een goedkope tv. Het budget-tv-merk biedt premiumtechnologieën zoals 4K en HDR voor een behoorlijke verlaging van wat je normaal zou betalen, waardoor de tv-schermen van morgen veel toegankelijker worden voor hordes mensen.

Verwerkingsproblemen zijn niet ongewoon met Hisense-sets die niet echt de kracht hebben om vloeiende beelden te behouden, of de speciale dimzones om problemen te voorkomen – en of je met een Hisense-tv gaat, hangt af van hoe belangrijk die visuele artefacten zijn. Sommige halfbakken functies in Hisense’s Vidaa U smart TV-platform laten ook zien wat er gebeurt als je bezuinigt terwijl je probeert een premium-ervaring te creëren.

Maar de enorme waarde van veel Hisense-tv’s valt niet te ontkennen, terwijl het merk ook is vertakt met een aantal televisieontwerpen die echt de grenzen verleggen – zoals de ultradunne Sonic One of de hybride Tri-Color Laser TV / projector. Er is nu ook een andere OLED-tv, de Hisense A9G, die een goedkoop en capabel scherm biedt boven waar zijn voorganger (de O8B OLED) toe in staat was.

Sony: top kwaliteit audio

Sony maakt werkelijk adembenemende tv’s, met sets zoals de A9G OLED die een ongelooflijke beeldkwaliteit leveren met een verbluffend design dat daarbij past.

Misschien te verwachten van een merk dat zo met muziek bezig is, deze sets leveren echt op audiotechnologie. High-end sets zijn voorzien van Sony’s eigen Acoustic Surface Audio+, die strategisch geplaatste drivers gebruikt om geluid uit het tv-paneel zelf te laten komen, in plaats van via neerwaartse, achterwaartse of opwaarts gerichte luidsprekers.

De richting van de audio is lastig wanneer de beelden vooraan en in het midden moeten staan, en terwijl andere tv-merken een aantal tijdelijke oplossingen hebben bedacht – zoals de tv-standaard op de LG C-serie, die naar beneden gerichte audio naar de kijker leidt – Sony heeft zeker een unieke oplossing.

De Sony A90J OLED van 2021 is een terugkeer naar vorm, aangezien we het jaar ervoor geen vergelijkbaar 4K OLED-vlaggenschip hadden, met verhoogde helderheid en een gelikte Google TV-interface die het vooraan in het pakket plaatst voor OLED-schermen voor 2022.

Philips: het enige merk met Ambilight

De hoogwaardige OLED-tv’s richten zich veel op geluidskwaliteit, waarbij Bowers & Wilkins ingebouwde soundbars in zijn premium sets aandrijft – en ondersteuning voor zowel HDR10+ als Dolby Vision, wat betekent dat de premium sets van Philips ook niet verslappen op de HDR-afdeling.

Maar misschien wel het meest unieke aan Philips-tv’s is hun Ambilight-technologie, die tijdens gebruik kleuren op het scherm op de muur achter de televisie projecteert. Het verandert misschien niets aan wat er in je favoriete tv-programma’s gebeurt, maar het is meeslepend – met sets die driezijdig of vierzijdig Ambilight gebruiken.

De meest aanbevolen Ambilight-tv is momenteel de Philips OLED 806.