Terug naar overzicht

Dit zijn de meest waardevolle speelgoedauto’s

Iedereen weet dat zeldzame auto’s een fortuin waard zijn, maar dat geldt ook voor zeldzame speelgoedauto’s – sommige verkopen voor hetzelfde bedrag als een echte supercar!

Er zijn veel geweldige autocollecties in de wereld, vaak met individuele voertuigen ter waarde van miljoenen euro’s. Er is echter ook een zeer lucratieve markt voor een heel ander type autoverzameling; speelgoedauto’s.

Deze kleine recreaties kunnen vaak voor tienduizenden euro’s worden verkocht op een veiling. Sommige zijn antiek speelgoed dat waardevol is vanwege hun zeldzaamheid, terwijl andere modern “speelgoed” zijn dat is gemaakt van dure materialen, speciaal met het oog op verzamelaars.

Zoals met alle verzamelobjecten, zijn speelgoedauto’s altijd waardevoller als je ze in perfecte staat hebt weten te houden en als je de originele doos nog hebt kun je nog een nul toevoegen aan het einde van die schatting!

Via jkdiecastmodels.com

1. Dinky No.505 platte vrachtwagen – € 15.000

Dinky was het merknaam van een breed scala aan gegoten metalen speelgoedauto’s en voertuigen geproduceerd door Meccano Ltd, een bedrijf dat beter bekend staat om zijn metalen modelbouwsets. Het bedrijf werd gelanceerd in 1934 en maakt nog steeds replica’s van enkele van hun meest geliefde originele modellen.

Een van de zeldzaamste Dinky-speeltjes, een kastanjebruine No.505 Foden Flat Truck compleet met kettingen uit 1952, werd uiteindelijk verkocht op een speelgoedveiling in het Verenigd Koninkrijk in 2009. De truck was in bijna perfecte staat en kwam zelfs met de originele doos.

Via mentalfloss.com

2. Matchbox No.30 Brown 1961 Magirus Deutz Crane – €13,000

Een ander Brits speelgoedbedrijf, Lesney Products, lanceerde hun assortiment speelgoedauto’s in 1953 onder de naam Matchbox – omdat het speelgoed werd verkocht in dozen die leken op die waarin lucifers werden verkocht. Een van de zeldzaamste Matchbox-voertuigen ooit gemaakt was de bruine Magirus Deutz-kraan uit 1961 met een bruine carrosserie en een rode kraan.

Deze combinatie van kleuren kwam maar op een paar modellen voor, en zo’n stuk speelgoed werd in 2004 voor €13.000 gekocht door Jim Gallegos, de eigenaar van een van de grootste Matchbox-collecties ter wereld.

Via motor1.com

3. Hot Wheels emaille witte 1968 Camaro – €100.000

In 1968 kwamen Amerikaanse speelgoedfabrikanten eindelijk in actie en Mattel creëerde hun reeks miniatuur gegoten modelauto’s genaamd Hot Wheels. Deze worden vandaag de dag nog steeds gemaakt en verkocht en zeldzame modellen zijn zeer gewilde items geworden onder de verzamelaars-gemeenschap.

Een van de duurste speelgoedauto’s die er bestaat, is een Hot Wheels Camaro uit 1968, waarvan wordt gedacht dat hij ongeveer €100.000 waard is. Dit model is een anomalie, aangezien de witte verf een onderkleur moest zijn, maar in dit geval is de juiste kleur nooit toegevoegd.

Via pinterest.com

4. Matchbox Quarry Truck – €15,000

Matchbox heeft sinds de jaren vijftig miljoenen speelgoedauto’s gemaakt, variërend van stijlvolle sportauto’s tot modellen van functionele voertuigen zoals kranen en steengroeve trucks. Hoewel het meeste Matchbox-speelgoed slechts ongeveer 5 cm lang was, overwoog Lesney Products een tijdje om groter speelgoed te maken en te verkopen, dat ongeveer 25 cm lang zou zijn geweest.

Een paar prototypes van dit speelgoed werden gemaakt door Ken Wetton, de belangrijkste modelmaker van het bedrijf en de enige overgebleven vrachtwagen werd in 2010 op een veiling verkocht voor ongeveer €15.000.

Via bukowskis.com

5. Bing Tinplate Tourer – €17,700

Het speelgoedbedrijf Bing dateert van vóór de meeste moderne voertuigen vanaf 1863 in de Duitse stad Neurenberg en maakte metalen servies van koper en tin. In de jaren 1880 begon Bing te diversifiëren en maakte het bedrijf zijn eerste speelgoedtreinen.

Naarmate de tijd verstreek, breidden ze zich uit met het maken van speelgoedversies van andere soorten voertuigen, waaronder auto’s zoals de Bing-tourer met vier zitplaatsen van blik, die op een veiling werd verkocht voor €17.700. Verbazingwekkend genoeg had deze auto voor een hogere prijs kunnen worden verkocht, maar het decennia-oude uurwerkmechanisme werkte niet meer goed.

Via thisismoney.co.uk

6. Matchbox ERF Dropside vrachtwagen – €8,700

In januari 2020 besloot de Britse man Simon Hooper zijn enorme collectie Matchbox-speelgoed, die uit meer dan 3.000 auto’s en voertuigen bestond, te verkopen. De collectie werd afzonderlijk verkocht voor een totaal van £ 300.000 of ongeveer €353.000.

Hooper was als jongen met de collectie begonnen, met het Matchbox-speelgoed waarmee hij speelde toen hij een kind was, en hoogtepunten van de verkoop waren een limoengroene ERF-dieplader met laadbak die werd verkocht voor €8.700, samen met een speelgoed Ford kenneltruck die bijna €4.000 opbracht .

Via pinterest.com

7. Hot Wheels Antifreeze Over Chrome 1968 Camaro – €25,000

Dit glanzend groene Hot Wheels Camaro-speelgoed uit 1968 lijkt veel op elke andere Hot Wheels-auto, maar er zijn slechts 30 van deze modellen, omdat ze waren versierd met zo’n opvallende verflaag dat ze op het scherm zouden opvallen wanneer ze werden gebruikt in kerst-tv-reclames.

Beschreven als de “Antifreeze over Chrome” -afwerking, waren ze nooit bedoeld om aan het publiek te worden verkocht en wanneer verzamelaars ze kunnen opsporen, kunnen ze vaak tot €25.000 opbrengen op een veiling.

Via hotcars.com

8. Tomica Nissan Fairlady Z432 Platinum – €80,000

De meeste van de dure speelgoedauto’s op deze lijst zijn waardevol vanwege hun zeldzaamheid of omdat ze in perfecte staat zijn van speelgoed uit de jaren vijftig of zelfs eerder. Er is echter een nieuw soort verzamelaars die graag high-end modellen van auto’s koopt die zijn gemaakt van dure materialen die alleen bedoeld waren om te worden tentoongesteld en niet om mee te spelen.

Deze platina Nissan Fairlady Z432 werd gemaakt en verkocht door Tomica voor €80.000, maar zelfs dit verbleekt in vergelijking met de miljoenen modellen van Lamborghini- en Bugatti-auto’s gemaakt in goud en edelstenen.

Via dinkyclub.com

9. Dinky WE Boyce Delivery Van – €25,450

De Dinky WE Boyce bestelwagen die in 2008 op een veiling voor €25.450 werd verkocht, is bijna net zo oud als het Dinky-speelgoedbedrijf zelf! Het bedrijf werd opgericht in 1934 en dit kleine replicabusje draagt de naam van de Londense fietsenwinkel WE Boyce, die populair was in de jaren dertig maar in de jaren zestig failliet ging.

Dinky-experts denken dat dit het enige overgebleven exemplaar is van de WE Boyce-speelgoedtruck, wat alleen maar bijdraagt aan de verzamelbaarheid en natuurlijk aan de waarde ervan.

Via pinterest.com

10. Hot Wheels 40th Anniversary – €140,000

Net als de platina en gouden schaalmodellen van supercars, was het nooit de bedoeling dat er met de speciaal gemaakte 40-jarig jubileum Hot Wheels-auto met een waarde van €140.000 werd gespeeld.

Het lijkt misschien een schande dat speelgoed voorbestemd is om de rest van hun leven in vitrines te worden bewaard, maar dit unieke “speelgoed” is gemaakt van wit goud en bezet met meer dan 2000 diamanten om het 40-jarig jubileum van het speelgoedbedrijf Hot Wheels te vieren in 2008. Op dit moment is het het duurste Hot Wheels-speelgoed ooit gemaakt, maar wie weet wanneer een zeldzaam, ouder model een grote prijs op een veiling kan opleveren?