Terug naar overzicht

Echte of neppe kerstboom; that’s the question

Nu Mariah Carey’s All I Want For Christmas Is You zijn seizoensgebonden terugkeer naar de landelijke radiogolven begint te maken, is het tijd om na te denken over kerstbomen.

Moeten we nog een echte boom nemen die maar een seizoen meegaat, of moeten we de knoop doorhakken en eindelijk een nepboom kopen die er nog jaren zal zijn? Voor ons is het een kwestie van kosten versus traditie. Het debat over echte versus nep-kerstbomen gaat niet alleen over welke boom er beter uitziet of ruikt, het gaat over de blijvende milieu-impact van de Tannenbaum in kwestie.

Zijn kerstbomen slecht voor het milieu?

Dit is een moeilijke vraag. Volgens onderzoek gooit Nederland richting de laatste maanden van het jaar ontzettend veel extra afval weg. Het grootste deel van die toename vindt plaats tijdens de kerstperiode en bestaat uit kerstkaarten, inpakpapier, geschenkdozen, enz. En in ieder geval een deel van dat afval bevat afgedankte kerstbomen, met name ook nepbomen.

Zijn nepkerstbomen slecht voor het milieu?

Vanuit financieel oogpunt is het idee van een nepboom misschien logisch. Je koopt een enkele boom, bedoeld om aanzienlijk langer mee te gaan dan een echte, wat betekent dat je niet elk jaar dezelfde tientjes uitgeeft om die dennen-frisse geur binnen te halen. Je betaalt ook voor het gemak dat je elk jaar de kerstboom van zolder kunt halen, in plaats van er elk jaar een in de kou te kopen.

Het extra effect van al die kunstmatige struiken gemaakt van plastic en metaal is dat ze meestal vanuit China hierheen worden verzonden, waardoor de CO2-uitstoot en hulpbronnen toenemen. Deze bomen zijn niet recyclebaar of biologisch afbreekbaar, dus zelfs als ze 10 jaar meegaan voordat ze kapot gaan (waarschijnlijk niet), zullen ze toch ergens op een stortplaats belanden.

Zijn echte bomen beter dan kunstmatige?

Dit is een moeilijke vraag, en het antwoord is misschien wat genuanceerd. De belangrijkste trekpleister voor echte bomen is hun authenticiteit. Ze zien er echt uit, ruiken echt en voelen echt aan – en dat telt veel als je probeert verbinding te maken met een feestdag die elk jaar meer en meer commercieel aanvoelt.

Echte bomen hebben ook niet de intensieve CO2-uitstoot nodig die nodig is om kunstmatige bomen te produceren en te verzenden. Ze geven eigenlijk zuurstof af aan de atmosfeer en nemen koolstofdioxide op terwijl ze groeien, waardoor die cijfers wordt geëlimineerd.

Is het niet slecht om echte bomen te kappen?

Er zijn zeker problemen verbonden aan houtkap – maar je moet kerstbomen meer zien als komkommers of maïs dan torenhoge dennen. Ze worden jaarlijks gekweekt en zijn bedoeld om voor dat doel te worden gebruikt. Veel commerciële boomkwekerijen gebruiken duurzame methoden voor teelt en recycling.

Voor consumenten betekent dit dat we ons goed voelen als we iets kopen dat zowel beter is voor het milieu als voor het bedrijf van de mensen wier levensonderhoud ervan afhankelijk is.

In de wedstrijd tussen echte en nepkerstbomen heiligt het doel inderdaad de middelen. Echte bomen zijn duurzamer, zien er beter uit, ruiken beter en zijn beter voor iedereen. Natuurlijk geef je elk jaar een paar euro meer uit om de real deal te krijgen, maar denk er zo over: je helpt de lokale middenstand en hun families om goed werk te blijven doen voor de verbetering van onze planeet. En er is geen beter kerstcadeau dan dat.