Terug naar overzicht

Het item voor deze zomer; een hangmat

Weinig dingen zijn zo geruststellend in het leven als de eenvoud van de hangmat. Of je nu lekker ligt de ontspannen op het strand, aan een meertje of gewoon in je eigen achtertuin. De ontspanning die een hangmat je biedt, daar kunnen maar weinig dingen aan evenaren.

Verschillende soorten hangmatten

Wist je dat er verschillende soorten hangmatten zijn? Niet alleen in de soorten stof, maar ook in verschillende niveaus van comfort en sterkte. Het vinden van de juiste hangmat is niet moeilijk, omdat elke hangmat je sowieso veel comfort zal geven. Een ding hebben veel hangmatten sowieso gemeen, ze worden vaak gemaakt in Zuid-Amerika en we lichten er graag een aantal uit die perfect zijn voor deze zomer.

Braziliaanse hangmat

De hangmat in Braziliaanse stijl is een waar kunstwerk. Wanneer je in de jungle bent is het noodzakelijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, zowel voor je eigen veiligheid als voor je comfort en de Braziliaanse hangmat houdt hier rekening mee. Je ligt heerlijk verheven boven de grond waar alle kriebelige beestjes graag leven en de stoffen van Braziliaanse hangmatten zijn aangepast op het vochtige klimaat en gemaakt van ademend materiaal, waardoor een goede luchtstroom mogelijk is en er geen vocht ophoopt.

Colombiaanse hangmat

De Colombiaanse hangmat vertoond veel gelijkenissen met de Mexicaanse hangmat. Ze zijn gemaakt van meerdere vezels op een weefgetouw, waardoor ze zeer solide en duurzaam zijn. Ze bevatten normaal gezien ook geen spreidstokken, waardoor ze compact en draagbaar zijn.

Mexicaanse hangmat

Verder naar het noorden is de hangmat een bijzonder en historisch item geworden. Veel dorpen in Yucatan maken hangmatten in de Maya-stijl zoals het genoemd wordt. Net als bij een vloerkleed of ander soortgelijk stuk materiaal van meerdere stoffen, worden de hangmatten op een weefgetouw gemaakt en worden ze veelal met de hand geweven. Draden worden geplaatst en blijven lopen totdat de hangmat is gemaakt.

In de Mexicaanse cultuur is de hangmat uitstekend vertegenwoordig. Op alle plekken en vooral in elk huis kun je wel een exemplaar vinden.

Fair trade

Gezien het overgrote deel van alle hangmatten gemaakt worden in Zuid-Amerika is het belangrijk om verder te kijken dan het product alleen. Fair trade is een sociale beweging met als missie om producenten in ontwikkelingslanden te helpen betere handelsvoorwaarden te realiseren en tegelijkertijd duurzaamheid te bevorderen. Het doel van fair trade is om gelijkheid in internationale handelspartnerschappen te bevorderen door middel van gesprek, eerlijkheid en respect. Een hangmat van fair trade origine is dus een must.

Ben jij klaar voor de zomer?

De hangmat is echt z’n seizoensproduct en en hangmat kopen komt pas bij je op als het al zomer is. Zorg dus dat je de massa voor bent en dat jouw hangmat al heerlijk bij je thuis ligt te wachten op de eerste zonnestralen. Zo ben jij alvast klaar voor de zomer die ongetwijfeld komen gaat.