Terug naar overzicht

Hoe werkt NFC en wat kun je ermee?

We leven in een tijd waarin de wereld steeds meer richting alles wat digitaal is gaat. Sinds een aantal jaren kun je daar ook de Digital Business Card oftewel het digitale visitekaartje aan toevoegen. Maar wat is een Digital Business Card en hoe werkt het? We kijken naar de technologie die dit mogelijk maakt.

Wat is NFC?

Je hebt er waarschijnlijk al eerder van NFC gehoord en je hebt waarschijnlijk zelfs een smartphone met deze technologie, maar wat is NFC?

De meeste smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met Near Field Communication-technologie, beter bekend als NFC. In een notendop is het een op nabijheid gebaseerde draadloze communicatiestandaard.

Wat kun je met NFC?

Hoewel NFC op papier misschien een beetje gewoontjes lijkt, is het gezien het korte bereik, een uiterst handige functie die velen van ons elke dag als vanzelfsprekend beschouwen. Zo is dit de technologie die contactloos betalen met je smartphone mogelijk maakt.

In tegenstelling tot Wi-Fi of Bluetooth is NFC dus beperkt tot een extreem korte afstand. Naast smartphones vind je NFC soms ook in tablets, speakers en gameconsoles zoals de Nintendo Switch, maar een nieuwe trend, waar NFC haar opwachting in maakt, is de Digital Business Card.

NFC Business Cards

Een NFC Business Card heeft aan de binnenkant van de kaart een kleine NFC chip. Deze chip maakt contact met je smartphone en vertelt vervolgens wat erop staat en wat het moet doen.

Omdat een NFC chip relatief klein is kan deze ook maar een kleine hoeveelheid informatie opslaan, ongeveer voor 140 bytes aan informatie. Deze hoeveelheid is echter voldoende om al je belangrijke gegevens op te slaan en later te delen.

Je  kunt de chip ook zo vaak als nodig wijzigen. Vandaag wil je dat mensen, die contact maken me je NFC Business Card, direct sturen naar jouw eigen landingspagina, geen probleem. Morgen wil je ze sturen naar jouw algemene contactgegevens, ook geen probleem. Deze veelzijdigheid en meer zorgt ervoor dat je niet meer terug kunt naar een papieren visitekaartje als je eenmaal gewend bent aan het gemak van een digitaal visitekaartje.

NFC Business Cards van Mobilo

Bij Mobilo kun je jouw NFC visitekaartje volledig personaliseren en bestellen in verschillende materialen zoals recyclebaar plastic, hout of metaal. Voordat je jouw Business Cards ontvangt kun je ook een digitale proefdruk ontvangen, zodat je zeker bent dat de uitstraling afgestemd is met de huisstijl van jouw bedrijf.

De NFC chip in de kaartjes ondersteunen daarbij alle smartphones met Android en iOS en je hebt er geen app voor nodig. Niet voor het delen van gegeven en ook niet voor het ontvangen daarvan of het aanpassen van je huidige gegevens. Dit laatste doe je overigens heel gemakkelijk in je eigen dashboard.

Naast Mobilo zijn er nog een heleboel andere aanbieders van NFC Business Cards, maar qua verdiepingsslag en uitwerking van alle mogelijkheden zijn zij toch wel een echte trendsetter. En ook niet onbelangrijk van Nederlandse bodem ;).