Terug naar overzicht

Is de Sanseveria luchtzuiverend?

De Sanseveria ook wel Dracaena trifasciata oftwel in gewoon Nederlands Vrouwentong genoemd is een vetplant achtige uit de aspergefamilie met kenmerkende vlezige bladeren.

De Sansevieria-plant is praktisch een familielid van mij. Mijn moeder heeft de plant altijd in huis gehouden; en eerlijk gezegd vond ik het altijd de lelijkste kamerplant die er is. De bladeren zijn lang en stijf, donkergroen met slangenhuidpatronen en stekelig. Onlangs kwam mijn jonge neefje langs en voordat hij mijn huis binnenging zag hij de gigantische Sansevieria aan de andere kant van de kamer. Zichtbaar bezorgd en hoofdschuddend weigerde hij verder te lopen.

Dus hoe de plant als een “sierplant” werd beschouwd, weet ik niet zeker – oké, sommige kunnen aantrekkelijk zijn; maar waar het om draait is de gezondheid en qua dat onderdeel is het een van de beste kamerplanten om te kweken.

De oorsprong

Sansevieria is de geslachtsnaam van verschillende soorten planten. De meest voorkomende soort die binnenshuis wordt gebruikt, is echter de Sansevieria trifasciata. Je kent het misschien onder twee andere termen: slangenplant en vrouwentong. Het verschil is dat de vrouwentong een gele streep heeft over de lengte van de bladranden. De plant is een West-Afrikaanse tropische plant die heel gemakkelijk te kweken is. De plant heeft niet veel water nodig en kan verschillende lichtniveaus verdragen.

Luchtzuiverende eigenschappen van de Sanseveria

De Sansevieria is een ideale plant voor binnen, omdat het een uitstekende luchtreiniger is. Studies, waaronder die uitgevoerd door NASA, hebben consequent aangetoond dat de plant gifstoffen zoals formaldehyde, xyleen, tolueen en stikstofoxiden verwijdert – wat betekent dat industrieën en werkruimten zoals autofabrieken en winkels, vliegtuigfabrieken, multiplex, vloerbedekking, verf- makers en verkopers, drukkerijen en kantoren, waar deze chemicaliën overvloedig aanwezig zijn in de geproduceerde en gebruikte producten, er veel baat bij hebben om verschillende Sansevieria in de ruimte te zetten. NASA, wiens studie bedoeld was om te bepalen hoe de lucht in ruimtestations moet worden gereinigd, beveelt ten minste 15 tot 18 middelgrote tot grote planten aan voor een huis van 165 vierkante meter.

De plant zuivert de lucht door gifstoffen via de bladeren op te nemen en zuivere zuurstof te produceren. Sterker nog, de Sansevieria is een ideale slaapkamerplant. Terwijl de meeste andere planten ’s nachts koolstofdioxide afgeven, bij afwezigheid van fotosynthese, blijft de Sansevieria zuurstof produceren.

Wat maakt de Sanseveria luchtzuiverend?

Wat betekent het voor een plant om de lucht te zuiveren? Een paar dingen:

  • De plant zelf maakt geen allergenen aan
  • De plant neemt gifstoffen op en geeft zuurstof af
  • De plant kan vocht in de lucht afgeven en vermindert allergenen in de lucht
  • De plant is bijvoorbeeld geen verzamelaar van potentiële allergenen

De Sansevieria voldoet perfect aan deze voorwaarden.

Personen met allergieën zouden daarom een dergelijke plant moeten hebben ook omdat het een natuurlijke en goedkope manier zijn om gezond te blijven. Verder moeten vooral openbare ruimtes en werkplekken zich om deze redenen bewust zijn van de waarde van luchtzuiverende planten.

De meeste symptomen van slechte luchtkwaliteit op kantoren en binnenshuis zijn; irritatie van oren, neus en keel; hoesten; jeuk; duizeligheid en misselijkheid; gebrek aan concentratie; vermoeidheid; zelfs beklemming op de borst en spierpijn. Maar de symptomen verdwijnen niet lang nadat je uit deze ruimtes naar buitens stapt.

Ik weet zeker dat je nu een goed beeld hebt van de Sanseveria. Ze kunnen heel jong of groot en… sierlijk gekocht worden. Hoe dan ook, koop er gewoon een of zelfs een paar. Een Sanseveria kopen is het gemakkelijkste wat je kunt doen om de luchtkwaliteit wat op te krikken.