Terug naar overzicht

Je huis voorbereiden op een nieuwe kat

Een nieuwe kat krijgen, of het nu een jong kitten of een oudere kat is, is een spannende ervaring, maar je moet je huis voorbereiden.

Je moet je huis net zo goed voorbereiden op een nieuwe kat als je nodig hebt om jezelf voor te bereiden. Het krijgen van een nieuwe kat, vooral een kitten, is om te beginnen een grote verantwoordelijkheid. Er is die hele ‘settling-in’-periode die elke nieuwe kattenbezitter moet doormaken om ervoor te zorgen dat hun nieuwe harige vriend veilig, comfortabel en vooral gelukkig is.

Hieronder bekijken we hoe je jouw huis kunt voorbereiden op de komst van een nieuwe huiskat.

Een persoonlijke en veilige plek

Hoe graag je ook opgewonden bent om je nieuwe kat met liefde te verstikken, ze hebben hun eigen ruimte nodig om zich terug te trekken naar een plek waar ze zich veilig kunnen voelen. Hoewel sommige katten ongelooflijk graat op je schoot komen liggen, hebben zelfs deze sociale kittens wat ruimte en tijd nodig om de nieuwe omgeving te verkennen. Meer sommige rustige katten hebben misschien nog meer tijd nodig om aan hun nieuwe omgeving te wennen, dus het is belangrijk dat je ze in hun eigen tempo laat verkennen. Niet opjagen is het devies.

Eigen heiligdom

Wijd een kamer of een deel van het huis toe om hun heiligdom te worden. Het hoeft niet een hele kamer te zijn. Voor je kat kan het een hoek van de woonkamer zijn met een kussentje en krabpaal. Je zou ook kunnen investeren in grotere kattenpaleizen, maar dat is echt niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je ze deze ruimte eigen laat maken en probeer je niet te veel met hun ruimte te bemoeien.

Beveilig je tuin tegen sluwe ontsnappingsartiesten

Sommige dieren zijn geboren ontsnappingskunstenaars – katten in het bijzonder. Een kattenverblijf is een geweldige manier om te voorkomen dat je katten te ver ronddwalen. Een hektopper of een volledige buitenomheining is geschikt totdat je zelfverzekerd genoeg bent om jouw kat vrij rond te laten dwalen over de hele wereld (vaak lekker dichtbij huis). Ook als je ervoor kiest om jouw kat als binnenkat te houden, is een omheining een geweldige manier om ze toch van het buitenleven te laten proeven zonder de gevaren van de grote boze wereld te ervaren.

Vergeet niet om buitenkatten toegang te geven om ’s nachts weer in je huis te komen. Je kunt altijd een kattenluik met slot installeren, zodat je de ruimte kunt afsluiten als ze eenmaal binnen zijn. Het is belangrijk om buitenkatten regelmatig uit te laten, zodat ze kunnen blijven bewegen en de omgeving kunnen ervaren, maar je moet ze wel veilig houden.

Maak je kat gelukkig

Je moet je huis vullen met dingen die je nieuwe kat gelukkig houden – en eten staat vaak bovenaan de lijst. Onderzoek de verschillende merken voor kattenvoer en je zult zien dat niet alles hetzelfde is. Katten eten graag van voedsel dat ze lekker vinden en halen hun neus erna op voor anderen merken – natvoer lijkt wel het populairst te zijn, maar ook hier zie je veel verschil. Het is vooral ook een kwestie van wat de kat niet kent eet hij niet.

Soms, vooral als een kat ouder wordt, moet je het dieet van je kat veranderen. Een snelle verandering van dieet kan darmproblemen veroorzaken en je kat ziek maken, dus het is belangrijk dat je dit langzaam doet. Introduceer kleine hoeveelheden van het nieuwe voer met het oude voer en verhoog de hoeveelheid geleidelijk in de loop van één tot drie weken en zorg ervoor dat je kat al het voer opeet.

Een nieuw huisdier mee naar huis nemen is misschien wel het beste wat je dit jaar kunt doen. Dieren brengen zoveel vreugde en geluk in ons leven dat wij niet zonder kunnen.